23 juli 2021

Wat?! Veranderen gemakkelijk? Hoor ik je al steigeren? Perfect! Want ik moet je iets bekennen. Ik krijg jeuk van al die keren dat ik hoor of lees dat gedragsverandering zo moeilijk is. Dat het in de meeste gevallen te verwachten is dat het mensen niet lukt zich te houden aan hun goede voornemens. Genre minder eten, snoepen of drinken. Of meer sporten, bewegen en me-time. 

Zelfs de cijfers laten zien dat het aanleren van nieuw gedrag een ware uitdaging is. Tot 90% van de goede voornemens blíjft een goed voornemen. Wetenschappelijk bewezen. En niet alleen naar het einde van januari toe, als alle New Year’s resolutions een stille, maar definitieve dood sterven. Het héle jaar door sneuvelen goede voornemens bij bosjes. Dus geven we (alweer) op. Terwijl dat helemaal niet hoeft.

Slap excuus

Want ik durf hardop te zeggen iedereen wel kan roeptoeteren dat veranderen moeilijk is, maar dat dat volgens mij vooral een slap excuus is om je achter te verschuilen omdat je toch verwacht dat je voortijdig gaat opgeven. Iets met een self fulfilling prophecy…

Natuurlijk wel met de (belangrijke) nuance dat we het hier niet hebben over een verandering die niet jouw keuze is.

Zoals die reorganisatie op je werk waardoor je een andere baan moet accepteren waar je echt geen bok in hebt.

Of het einde van die liefdesrelatie waarin jij je nog heel gelukkig voelde, maar je inmiddels ex totaal niet meer.

Dat zijn geen gemakkelijke veranderingen.

Kapotte weegschaal

Nee. Ik bedoel bloedirritante gewoontes bij jezelf. Waarvan je tot in je tenen voelt dat het de hoogste tijd is om ze overboord te kieperen.

Zoals het maar blijven snacken en snoepen terwijl je die te aanwezige 7 kilo’s net wil kwijtraken. (“Volgens mij is de weegschaal kapot.”)

En het niet kunnen kappen met die doordeweekse gezellige wijntjes als je begint met koken. (“Moet ik nu alweer naar de glasbak?”)

Of het alweer niet voor jezelf opeisen van die broodnodige me-time omdat je al maanden zo vreselijk moe bent. (“Ik heb gewoon geen tijd voor mezelf!”)

En het nog steeds geen ‘nee’ durven zeggen tegen die collega die jou weer iets in de maag probeert te splitsen om zelf met de credits te gaan lopen. (“Wat een arrogante klootzak!”)

Gemakkelijk ≠ lui

Waarom het dan vaak niet lukt? Omdat we ‘gemakkelijk’ al eens verwarren met geen moeite hoeven te doen. Maar gemakkelijk is iets anders dan in je luie stoel neerploffen en kijken naar wat er (niet) gebeurt.

Gemakkelijk betekent ook niet dat je altijd zin hebt om in actie te komen.

Of dat er nooit een moment is dat je het even niet meer ziet zitten.

Of dat er geen enkele dag is waarop je wil opgeven.

Of dat je innerlijke saboteur nooit meer commentaar heeft op je veranderpogingen.

66 dagen

Gemakkelijk betekent haalbaar. Realiseerbaar. En daar is alleen maar een realistisch doel en dito plan voor nodig. En actie. Of beter gezegd: meerdere kleine simpele, haalbare acties. Kleine stapjes dus. Die je vaak herhaalt. Elke dag een paar minuten. Want met al die kleine bij elkaar opgetelde actietjes krijg je uiteindelijk één mega-verandering. Doel, plan, actie en herhaling. 66 dagen lang. Dat is de tijd die nodig is om je nieuwe gedrag te laten beklijven en er een blijvende healthy habit van te maken. Gewoon in actie komen, een mini stapje zetten. Zoals het lezen van de vijf inzichten die ik deel in mijn gratis e-magazine. En die jou meteen in actiemodus brengen. Gewoon even klikken op https://www.manonkluten.nl/gratis-magazine/ en daar mijn e-magazine downloaden. Gemakkelijk zat.