6 januari 2022

Ik heb grote bewondering voor mensen die zich met ijzeren discipline (of met aangeboren talent, dat kan natuurlijk ook) volledig kunnen concentreren op hun werk of taak. Die onverstoorbaar urenlange daadkracht aan de dag kunnen leggen en bijna als vanzelfsprekend de ene klus na de andere afwerken.

Zelf ben ik meestal niet zo. Al ben ik oprecht bezig met het beter structuren van mijn routines. En ben ik één en al aandacht als ik een interview heb of een cliënt coach. Totale focus.

Maar geregeld verzand ik na die focusmomenten in doelloos gedroom. Dan moet ik tussen het werk door even luisteren naar muziek. Draai ik een wasje (het voordeel van de thuiswerkende zelfstandig ondernemer). Zoek ik een recept uit voor het avondeten. Doe ik een dansje met de honden in de woonkamer. Kijk ik een YouTube filmpje. Of speel ik Once upon a Tower op mijn telefoon. Liefst op het toilet. 🚽

Ik vond daar altijd van alles van. Dat ik mijn tijd enorm aan het verspillen was bijvoorbeeld. Dat het logisch was dat het maar niet opschoot met mijn werk. Dat er veel vrije tijd op die manier verloren ging. En vooral: dat ik de opdrachten die écht af moesten, aan het uitstellen was. Dát was het: ik was gewoon een onverbeterlijke uitsteller!

Nu heeft niemand een positieve associatie met uitstellen. Sterker nog: er zijn tientallen boeken geschreven over hoe je ervanaf komt. En minstens honderden artikelen verschenen die moeten helpen om je focus weer áán te krijgen.

Toch heb ik in de loop van de jaren gemerkt dat uitstellen ook veel goeds in zich heeft. Ik ontdekte dat dagdromen me vaak bijzonder creatieve ideeën opleverde. Voor nieuwe voorstellen voor artikelen die ik bij opdrachtgevers verkocht bijvoorbeeld. Voor het oplossen van problemen waar ik tegenaan liep. Of voor het maken van ruimte in mijn hoofd om een situatie van verschillende kanten te kunnen bekijken. En te ontdekken dat dat dilemma in mijn hoofd, in werkelijkheid een best gemakkelijk op te lossen situatie was.

En uitstellen heeft nóg een belangrijk voordeel dat jou zeker in deze januarimaand gaat helpen. Tenminste, als jouw goede voornemen voor 2022 minder drinken, minder snoepen of minder eten is. En je je ijskast inmiddels hebt volgestouwd met gezonde groente en fruit en je de laatste oliebolrestjes, koeken en chips in de vuilnisbak hebt gekieperd. Of als je in het kader van Dry January deze hele maand geen alcohol drinkt. En die goede gewoonte misschien zelfs verlengt door in februari gezellig met onze zuiderburen mee te doen aan Tournée Minérale.

Want uitstellen is het magische ingrediënt om vast te blijven houden aan je goede voornemen. En dit voordeel zit precies in het moment tussen het zin krijgen in wijn, chocolade, chips of roomijs én de daadwerkelijke beslissing om eraan toe te geven.
Want telkens als je een bijna niet te houden verlangen naar drank, snoep of eten voelt opkomen, zet jij de techniek van het uitstellen en afleiden in.
En zo doe je ‘m:

1. Accepteer het gevoel dat je een bijna gekmakende zin krijgt in wijn/chocolade/ijs/chips.
Je hebt dan misschien geen controle over die plots sterk opkomende zin in dat waar je vanaf wil blijven, je hebt wél controle over hoe je erop reageert. Accepteer die drang (oftewel dat kleine vervelende kind binnenin je dat zijn zin niet krijgt 😂 ) en het feit dat je je er ongemakkelijk bij voelt, maar kom níet in actie.

2. Stel eten, snoepen of drinken tien minuten uit.
Het idee dat je deze hele maand (of langer) niet of veel minder mag drinken, snoepen of eten voor jezelf, kan een allesoverheersende gedachte worden en behoorlijk op je gemoed drukken. Jezelf uitdagen met het idee om je drang gedurende slechts tien minuten te weerstaan, is veel overzichtelijker, aantrekkelijker én werkt succesvoller. Haal je kookwekker of timer er maar alvast bij.

3. Leid jezelf af.
Dat bijna onhoudbare verlangen naar zoet, hartig of alcohol vraagt veel aandacht in je hoofd. Net als de focus trouwens om die drang gedurende tien minuten de kop in te drukken. In plaats van naar de klok te staren, leid je jezelf af en focus je jezelf op iets anders. Zoals een wandeling in de buitenlucht, het onkruidvrij maken van je stoep, het spelen van een spelletje op je smartphone waar je goed je focus bij moet houden, het oplossen van een sudoku, een korte work-out (na 20 jumping jacks denk je niet meer aan wijn, wedden?) of het bellen met een goede vriendin.

4. Las een tweede uitstelmoment in.
Tien minuten overleefd? Gefeliciteerd! 🥳 Voel je dat je verlangen nog niet helemaal weg is? Plak er dan nog tien minuten aan vast. En accepteer opnieuw ongemakkelijke gevoelens die naar boven komen. Zoek weer afleiding. Herhaal de techniek van het uitstellen en afleiden net zo vaak als nodig is.

Je zult merken dat hoe vaker je dit doet, hoe minder sterk je drang telkens wordt. En hoe korter je ‘aanvallen’ duren. Toch een keer gezondigd? Maak er geen groot ding van. Nobody’s perfect. De volgende keer begin je gewoon weer opnieuw. Yes you can! 💪

Nog meer inspiratie nodig om de januarimaand door te komen zonder terug te vallen op je slechte gewoontes? Download dan mijn gratis e-magazine waarin ik je uit de doeken doe welke vijf fouten ikzelf bij het afleren van slechte gewoontes maakte en hoe ik die uiteindelijk de nek omdraaide. Hoef jij dat alvast niet meer te doen. 😁