4 november 2021

Manon, jij bent de enige die weet waar ik elke dag tegen vecht. Zelfs mijn man weet er niks van. Ik snap mijn eigen gedrag niet. Ik ben slim, heb een fijne baan, een thuis waar ik trots op ben, een lieve partner… Maar het lukt me niet het vele snoepen en snacken te laten. Dat ik het stiekem doe en mijn snacks zelfs verstop, maakt dat ik me doodschaam!

Dat waren twee maanden geleden de woorden van mijn cliënt Anne. Uiteraard niet haar echte naam, want privacy is heilig voor me. Inmiddels is haar coachtraject al flink gevorderd en zie ik hoe ze steeds duidelijker en met heel veel toewijding haar destructieve gewoonte omzet. Soms met vallen, maar vooral met veel opstaan en heel veel vertrouwen in haar toekomst.

Toen ze me vertelde over haar schaamtegevoelens, voelde ik haar pijn. Want wat schaamte vooral doet, is je vertellen dat je niet deugt, niet goed genoeg bent of niet de moeite waard.

 

Schaamte is een motherfucker.

Schaamte maakt eenzaam.

Want schaamte zorgt ervoor dat je niet over je struggles durft te vertellen.

En dat je dus ook niks aan je slechte situatie verandert.

 

Want stel je voor dat ze met een vinger naar je wijzen als je vertelt waarmee je worstelt.

Dat ze je veroordelen.

Of over je gaan roddelen.

Waardoor je je nóg slechter voelt.

 

Dat gevoel kun je alleen maar tackelen als je het deelt met iemand die je vertrouwt. Dus stelde ik Anne na sessie twee voor om haar geheim aan haar man toe te vertrouwen. Ík wist dan wel van haar probleem af, maar voor de rest stond ze er moederziel alleen voor. En omdat ze me in onze sessies had verteld dat ze een fijne relatie had, was haar man de perfecte vertrouwenspersoon. Én degene die haar kon ondersteunen bij het herschrijven van haar eigen verhaal.

Ze schrok. Daar moest ze nog eens goed over nadenken. Dat begreep ik. Het is niet niks om iets op te biechten waar je al jaren in het geheim tegen vecht en diep voor schaamt.

Een paar dagen later mailde ze me. Dat ze het hem had verteld en dat ze vooral heel erg trots op zichzelf was. Ze had dan niet álles verteld, maar de boodschap was duidelijk. De reactie van haar man vond ze een beetje dubbel. Hij vond het erg vervelend voor haar, maar zag het probleem niet helemaal. Dan snackte en snoepte ze toch gewoon wat minder? Terwijl onder haar eetgedrag juist haar probleem lag.

Liever had ze gewild dat hij wat meer met haar meeleefde. Maar tegelijkertijd vond ze het veel belangrijker dat ze er niet meer alleen voor stond. Haar probleem voelde ineens een stuk lichter. Ze had behalve mijn luisterend oor, nu ook dat van haar man. En dat gaf meer lucht.

Ook behoefte aan meer lucht en minder schaamte? De volgende tips zetten je al op de goede weg.

– Je probleem delen met iemand die jou niet veroordeelt, is één manier om je schaamte op een zijspoor te zetten en minder krachtig te maken.

– Zeker als je daar met humor en zelfspot over kan vertellen. Schaamte en humor gaan niet samen en humor is bijna altijd sterker. Maak het niet te zwaar en lach ook met jezelf.

– Beseffen dat je je schaamt en dat dat naar voelt, is minstens zo belangrijk. Het mag er zijn en is een normale emotie die íedereen kent. Geef er niet meer lading aan dan nodig.

– Want schaamte is niet alleen negatief, het betekent ook dat je een beter mens wil zijn. En wie is daar nou op tegen?

– Bloos je, moet je een traan laten of vind je het erg spannend om over je struggle te vertellen? Zég dat gewoon tegen je gesprekspartner. Dat pakt namelijk instant de geladenheid weg. Én je kan gegarandeerd rekenen op de sympathie van die ander.

Niemand in de buurt om je schaamtegevoelens en rotgewoonte mee te delen? Je kan er altijd vrijblijvend met mij over babbelen tijdens een gratis call. Dan geef ik je gelijk twee persoonlijke en praktische adviezen waar je meteen mee aan de slag kan. En weet dat ik nergens meer van op kijk én een kei ben in het geheimhouden van gevoelige informatie. Promised! 🤫