3 februari 2022

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op. Ik blijf me erover verbazen hoe snel dagen, weken en maanden maar voorbij blijven razen. Maar daar gaat deze blog niet over. Ik was eigenlijk alleen maar nieuwsgierig naar hoe het met je goede voornemen gaat dat je met Nieuwjaar maakte.

Of je effectief minder hebt gesnoept en gesnackt.
Niet of minder hebt gedronken.
En of er inmiddels één of misschien wel twee kilo zijn afgegaan.
Of je vaker hebt gesport.
En of je vaker ‘nee’ hebt gezegd op het werk. Of tegen je partner of kids.

Ik wil niet vervelend doen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat tegen de tijd dat je halverwege januari bent, je goede voornemen meestal weer tot het verleden behoort. Omdat maar zo’n kleine 8% van die heilig voorgenomen veranderingen bij mensen, duurzame nieuwe gewoonten worden.
Reden? Dat ene zinnetje in je hoofd:

Ik heb het nu toch al verpest.

Ook wel bekend als het alles-of-niets principe: je hebt toch toegegeven aan die rotgewoonte. Ondanks dat je dat echt niet wilde. En nu maakt het allemaal niks meer uit. Omdat je de boel toch al verknald hebt, word je onverschillig en wil je opgeven. En dus werk je die reep chocola, dat pak koekjes, die zak chips of dat extra grote glas wijn naar binnen. Morgen begin je gewoon weer opnieuw. Je kan er nu maar beter van genieten.

Het vervelende is alleen dat je op zo’n moment helemaal niet geniet. Want terwijl ‘Ik heb het nu toch al verpest’ nog in je hoofd nagalmt, passeren op hetzelfde moment nog een paar andere oudgedienden de revue.

Spijt bijvoorbeeld.

Teleurstelling.

Boosheid.

En frustratie.

Allemaal gericht op jezelf.

Diep vanbinnen weet je dat dat goede voornemen morgen waarschijnlijk ook slecht gaat aflopen. En je verlangen naar dat wat je niet meer wil, alleen maar groeit. Net als die spanning en frustratie. Dit werkt dus niet. Sterker nog: het werkt alleen maar tégen je.

Maar hoe moet het dan wél?

In ieder geval door alvast te stoppen met in te zetten op pure wilskracht. Je bent geen machine! In plaats daarvan gaat het je veel meer brengen als je bij de aandrang die je voelt opkomen of bij het toegeven eraan, even stilstaat en je gevoel onderzoekt. Wees nieuwsgierig in plaats van boos. En onderzoek wat je uit dat moment kan leren. Wat er onder je drang naar eten, wijn of snacken zit. Zolang je het maar liefdevol en zonder oordeel doet. Vraag jezelf af wat je nodig hebt om:

– om te gaan met teleurstelling in jezelf
– met de frustratie van toegeven aan dat wat je niet wilde
– te accepteren dat vallen en opstaan bij veranderen hoort
– je aanpak wél succesvol te maken.

Want bij verandering gaat het er in de eerste plaats om dat je begint met aardiger naar jezelf te kijken. Met compassie en met begrip. Met meer mildheid. Door jezelf toe te staan om fouten te maken. Vanuit die houding kan je dan onderzoeken wat je wél nodig hebt om te slagen. Zodat je zonder zelfverwijt en drama terug kan veren als je het even zwaar hebt en je plan niet helemaal blijkt te werken.

Het gaat er niet om dat elke dag een succes is.

Het gaat erom dat je leert hoe het anders kan. Je faalt niet, je hebt gewoon een manier gebruikt die niet werkte.

Misschien heb je te hoog ingezet.

Is je doel onrealistisch.

Wil je te snel gaan.

Of weet je niet waar te beginnen.

Ik kwam laatst een prachtige quote tegen van de Canadese klinisch psycholoog Alan Marlatt die onderzoek deed naar ‘terugvalpreventie’, zoals dat met een mooi woord heet.

“Een terugval is de beste leraar op weg naar verandering. Het doorbreken van een gewoonte, of dat nou een verslaving of een hardnekkig patroon is, is een lange hobbelige weg. Weinig mensen doen het perfect. Terugvallen in een oud patroon voelt misschien als een mislukking die al jouw harde werk tenietdoet, maar het hoort erbij. Een patroon doorbreken is als leren fietsen. Iedereen valt in het begin tenminste één keer. De truc is om de uitglijder te zien als een kans om te leren, om de techniek onder de knie te krijgen waardoor je jezelf beter kunt coachen.”

Weet dat jouw veranderverhaal pas is mislukt als je ermee stopt. Ben je niet tevreden of is het resultaat nog niet wat je voor ogen had, dan betekent dat alleen maar dat er nog meer werk voor je ligt. En daar kan ik je bij helpen!

Benieuwd naar wat jij nodig hebt om anders en op een verfrissende manier met je goede voornemen aan de slag te gaan? Als je een gratis call van 45 minuten met me inplant, geef ik je twee concrete handvaten waarmee je meteen aan de slag kan. Liever direct contact? Je mag me altijd een appje sturen op 06 3382 2533. Binnen 12 uur bel ik je terug. Beloofd!