6 juli 2021
Een paar weken voordat mijn website live zou gaan en mijn e-magazine (mijn gratis weggever die je kunt downloaden via mijn website) bijna af was, stuurde ik de concepten van mijn twee creaties door naar een goede vriendin. Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar wat zij ervan zou vinden. Zeker omdat ik wist dat ze me, indien nodig, haar ongezouten mening zou geven.
Het begon goed. Ze vond zowel mijn magazine als website stijlvol en goed in elkaar zitten. Ondanks het ontbreken van high end vormgeving in mijn magazine en wat schoonheidsfoutjes hier en daar. En mijn concept was sterk. Plus ze vond mijn aanpak ook helemaal ‘Manon’. Ze voelde dat het echt door mij was geschreven en bedacht. Geen fake en zeker geen copy paste van wat er al is. Ik ben maar eerlijk: daar was ik best wel trots op.
“Maar,” zo stak ze van wal, “ik vind wel dat je wel heel erg veel kennis en informatie zomaar gratis weggeeft. Met al je uitleg en tips in je magazine en mini-cursus kunnen eventuele klanten zelf gewoon al aan de slag. Wie heeft jou dan nog nodig? Zo maak je jezelf toch overbodig?”
Ik schoof een beetje ongemakkelijk heen en weer op mijn stoel (we zaten na de coronaversoepelingen eindelijk weer eens tegenover elkaar in ons vast restaurantje) terwijl tientallen gedachten tegelijkertijd door mijn hoofd schoten. Moet ik inkorten? Moet ik zaken weglaten? Vertel ik te veel? Moet ik misschien meer vertellen over het wat en minder over het hoe? Met andere woorden: had ze gelijk?
Toch duurde mijn ongemakkelijke gevoel niet lang. Het programma Rewrite Your Story dat ik ontwikkelde is nieuw én uniek. De aanpak ook. Maar de kennis en inzichten die ik deel, zijn niet nieuw. Over gedragsverandering is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Over wat wel en wat niet werkt bijvoorbeeld. En hoe je de kans op succes vergroot.
Natuurlijk kan iedereen met een beetje motivatie zélf aan de slag met het killen van irritante gewoontes. Maar tussen aan de slag gaan met én langdurig blijvende gedragsverandering, zit een wereld van verschil. Ook dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Van alle mensen die beginnen aan een goed voornemen, haakt zo’n 90 procent uiteindelijk af. Meestal al binnen een paar weken.*
Omdat ze geen plan van aanpak hebben. Omdat hun doelen niet realistisch zijn. Ze niet weten waar ze moeten beginnen. Ze hun motivatie verliezen. Opgeven na een paar moeilijke momenten. Hun blinde vlekken niet zien. Geen idee hebben over waarom ze een vervelende gewoonte maar blijven herhalen. Et cetera.
Diep van binnen wist ik dan ook dat ik nooit te veel kon weggeven. Al zou mijn magazine 100 pagina’s tellen. Want:
– zonder een altijd geduldige stok achter de deur,
– mentor die je een spiegel voorhoudt,
– inspirator die je op nieuwe ideeën brengt,
– immer luisterend oor zonder oordeel,
– persoonlijke cheerleader,
– betrokken vraagbaak én
– ervaren ervaringsdeskundige,
is het verdomd moeilijk om in je eentje hardnekkig ingesleten gewoonten te overschrijven die al jaren meegaan.
Je mag het proberen. Ik geef je zelfs gratis twee persoonlijke adviezen als je via mijn website een call van 45 minuten met me boekt. Die ook gratis is. Zonder verdere verplichtingen! Dus vraag die zeker al aan via mijn website. Lukt het je uiteindelijk zelf toch niet, dan ben ik er voor je. Om samen met jou jouw story te gaan rewriten en die ene rotgewoonte in 12 weken de nek om te draaien. En wees gerust, ik zal dan niet zeggen I told you so…! 😜
*Bron: Hoogleraar neuropsychologie André Aleman van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn boek Je brein de baas.